Glöm inte vårt öppna och fria samhälle

Debatt HP 21/10.

Sankt Petersburg, oktober 1917:

Det är tidig morgon, en liten flicka ligger i sin säng. Hon väcks av att det bultar på ytterdörren. In rusar beväpnade män som noggrant söker igenom lägenheten. Under dagens lopp återkommer männen flera gånger, varje gång allt mer brutala och hårdföra. Sista gången de kommer griper de och för bort hennes far. Det här var inledningen på oktoberrevolutionen i Ryssland och flickan var min farmor.

Hennes far blev internerad i ett läger där fångarna utsattes för systematisk tortyr och avrättningar, utan att man verkade ha någon annan målsättning än att demonstrera sin makt. Familjen blev så småningom återförenad men deporterades till norra Ryssland. Efter en tid lyckades de fly till Estland, som då utropat sig själva fria från både Ryssland och Sovjet.

Drygt 20 år senare sluter Sovjet och Nazityskland en icke-aggressionspakt. En pakt som innebar slutet för miljontals människors frihet i över 50 år och att kommunisterna ockuperade Estland 1940, allt i enlighet med avtalet med nazisterna. Året därpå bröts avtalet och kommunisterna ersattes av nazister.

Skillnaden för esterna var i princip obefintlig. Båda dessa makter var specialister på brutalt förtryck. En tid av massdeportationer, tvångsrekryteringar och avrättningar inleddes. 1944 såg mina farföräldrar Tallinn brinna från relingen på en fiskebåt som skulle ta dem till friheten i Sverige.

Min familjs historia är på inga sätt unik, inte egentligen speciellt dramatisk om man jämför den med andra familjers öden under den här perioden. Min familj hade tur, för den överlevde. De klarade sig undan den svenska baltutlämningen som ledde till omedelbar deportation till Sibirien. Det gjorde att de kunde starta om i Sverige.

För det är jag oerhört tacksam. Sverige har i långa tider på olika sätt stått upp för frihet. Även om man bitvis kan ifrågasätta en del val vi gjort i historien så har Sverige gett många människor tillbaka hoppet om en bättre framtid.

En framtid som inneburit att vi kan tänka fritt och att vi kan uttrycka våra tankar utan att vara rädda.

Tyvärr verkar det som om vissa människor har glömt att frihet inte är en självklarhet. Det finns i dag starka krafter från både höger och vänster. Rörelser som har sina rötter i nazism och kommunism och som inte anser att frihet är något att värna.

Alla de som var med och minns är snart borta. Nu vilar ansvaret på oss. Vi ska föra deras minnen vidare – och aldrig sluta påminna om varför ett öppet och fritt samhälle alltid är bättre än motsatsen.

Lars Püss (M)

Kommentera