Välj inte bort valfriheten

Debatt HP 11/11. För en dryg månad sedan gick den nya vänsterregeringen ut tillsammans med Vänsterpartiet och meddelade att man avser genomföra en rad reformer som kraftigt kommer minska valfriheten i välfärden.

Regeringen föreslår att man ska ta bort den så kalllade LOV:en, lagen som gör det möjligt för alla att välja vårdcentral oavsett var man bor. Man vill också göra det svårare att starta nya friskolor genom att införa ett kommunalt veto mot nyetablering. På sikt vill man också förbjuda vinstuttag för vissa typer av välfärdsbolag, vilket ytterst kommer leda till att vi får färre skolor, vårdcentraler och äldreboenden och därigenom minskad valfrihet.

Vi känner en stark oro över det besked den rödgröna regeringen nu lämnat om välfärden. Omtyckta skolor, bra vårdcentraler som patienter söker sig till och hemtjänstföretag som ger trygghet till äldre står nu hotade och kan på sikt helt behöva stänga ned. Inte för att elever, patienter eller äldre inte uppskattar dem eller för att det går dåligt utan endast för att den nya regeringen gjort ett val.

Den nya regeringen har valt Vänsterpartiet före valfriheten.

För oss moderater är valfriheten central. Vi tror att valfrihet är viktig av många orsaker.

Dels är det individens möjlighet att forma sitt eget liv, att det inte är politiker som gör val åt enskilda människor.

Dels är det viktigt att människor som drivs av att skapa nytänkande verksamheter och på det viset utveckla såväl utbildning som omsorg, skolor som äldreboenden, får rimliga möjligheter att fortsätta göra det.

Sverige står inför ett vägval, ett vägval där de rödgröna anser det vara viktigare att hänge sig åt populism än att ge svenskarna en god välfärd. Med fler alternativa aktörer skapas förutsättning för att fler behov ska kunna tillfredsställas. Vi moderater är tydliga: valfriheten är inte till salu!

Lars Püss (M), Riksdagsledamot Halland

Camilla Waltersson Grönvall (M), Riksdagsledamot Västra Götalands Norra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *